Menstrualni ciklus i koža

Većina žena u toku života na sopstvenom primeru spozna koliki je uticaj hormona na funkciju organa i organskih sistema i koliko se promene u nivou određenih hormona mogu odraziti na funkcionisanje ljudskog organizma.

Naime, od trenutka dobijanja menstrualnog ciklusa i ulaska u životni period koji se naziva adolescencija, naše telo zahvate fizičke i psihičke promene,za koje je odgovorna promena u nivou pojedinih hormona koje su te promene i omogućile. Nivo estrogena, androgena i progesterona regulisane su osovinom hipotalamus-hipofiza-jajnik i upravo ona utiče na to da nivoi hormona variraju i fluktuiraju iz meseca u mesec, uzrokujući brojne promene na telu, uključujući i površinski najveći organ u telu a to je KOŽA. Ovu fluktuaciju hormona poznajemo pod imenom mesečni ili menstrualni ciklus.

Pod uslovom da je menstrualni ciklus uredan, odnosno da traje 28 dana, promene u nivou hormona mogu se razvrstati u 4 faze i za svaku od tih faza karakteristične su određene hormonske promene koje se direktno odražavaju i na promene na koži.

Da bismo shvatili koji su hormoni,u kom delu ciklusa i na koji način odgovorni za stanje naše kože treba, najpre,znati da u koži postoje receptori za hormone i da na te receptore utiču 3 vrste hormona. To su estrogen, androgeni i progesteron.

Estrogen – utiče na produkciju(stvaranje) kolagena, hijaluronske kiseline, utiče na očuvanje integriteta zaštitne barijere kože i služi kao oponent androgenim hormonima.

Androgeni hormoni – testosteron i dihidrotestosteron (koji nastaje iz testosterona mehanizmom enzima 5 alfa reduktaze) direktno su „odgovorni“ za pojačanu funkciju lojnih žlezda i nastanak akni u pojedinim fazama ciklusa, ali i hormonskim poremećajima u kojima postoji povećan nivo androgena (muških) hormona

Progesteron– može delovati na promene na koži na 2 načina. Ukoliko je nivo progesterona povećan može da deluje na kožu tako što će zadržavati tečnost, površno tkivo kože nabubri što može dovesti do zatvaranja pora i zadržavanja sebuma (proizvoda lojnih žlezda) u porama,koji sa deskvamiranim (oljuštenim) ćelijama mogu dovesti do pojave akni. Progesteron u drugoj polovini ciklusa oponira androgenima i ukoliko ga ima manje androgeni ispoljavaju svoje neželjeno delovanje, te se mogu javiti akne.

Potrebno je sada razjasniti kroz koje promene naša koža prolazi od prve do četvrte nedelje ciklusa.

 

Prva nedelja (1-7 dana menstrualnog ciklusa)

U ovoj nedelji nivo estrogena i progesterona nizak što se negativno odražava na nivo kože. Da umirite i hidrirate kožu, fokusirajte se na intenzivnije kreme za dubinsku hidrataciju.

Ukoliko postoji viši nivo androgena može se javiti pojačano stvaranje sebuma i nastajanje akni.

Druga nedelja (7-14 dana menstrualnog ciklusa)

U ovoj nedelji raste nivo estrogena, svi navedeni pozitivni efekti estrogena na kožu se ispoljavaju. Koža izgleda lepše i najmanje sklona nastanku nepravilnosti, jer je odnos estrogena i androgena optimalan.

Treća nedelja (14-21 dana ciklusa)

Ovaj period karakteriše fluktuacija nivoa estrogena i skok nivoa progesterona, koji svojim uticajem može negativno uticati na kožu. Sada je dobar trenutak za nežni piling koji će sprečiti začepljavanje pora.

Četvrta nedelja ciklusa (21-28 dana menstrualnog ciklusa)

21 dana ciklusa progesteron dostiže svoj najveći nivo. Progesteron zatvara pore, testosteron ima dominaciju nad estrogenom i to omogućava njegovo pretvaranje u još potentniji androgen-dihidrotestosteron, koji dovodi do pojačane aktivnosti lojnih žlezda, koža i kosa se maste i koža je sklona nastanku nepravilnosti.

Sada je fokus na redovnom čišćenju i korišćenju preparata koji će regulisati lučenje sebuma i brzo smiriti i isušiti nastale bubuljice.

Potrebno je naglasiti da su sve do sada iznete promene na koži, u pojedinim fazama menstrualnog ciklusa posledica normalne fluktuacije i promene nivoa hormona u toku ciklusa.Treba ih razlikovati od pojedinih sindroma i hormonskih promena,koje su praćene i drugim odstupanjima u funkciji pojedinih organa,kao što je npr. sindrom policističnih jajnika (PCOS),koji zahteva dodatna laboratorijska i klinička ispitivanja i za njih je potrebno potražiti lekarsku pomoć.

Dakle,može se zaključiti da na kožu utiču hormonske promene i nivoi hormona u određenoj fazi ciklusa.

Postavlja se pitanje da li i na koji način možemo na to uticati…

Ukoliko ne postoje značajna odstupanja, ono što mi možemo učiniti jeste adekvatna nega kože. Na hormone kremama ne možemo uticati, ali korišćenjem adekvatnih preparata (kreme,pilinzi..), uz sprovođenje adekvatnog hijijensko-dijetetskog režima koji uključuje adekvatnu ishranu, fizičku aktivnost i redukciju stresa, može se umanjiti negativan uticaj pojedinih hormona na kožu.

 

Tekst piše dr Julijana Banovac, specijalista ginekologije i akušerstva

 

 

5 1 glas
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Korpa
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x