‘Uradi sam’ tretmani koje treba zaobići

Prirodno, na dohvat ruke i jestivo. Pa, zašto to ne bismo iskoristili u kućnim tretmanima lica?

Logika da sve što je jestivo mora biti i dobro za kožu je u većini slučajeva netačna.

Ono što naš želudac napravljen da može da svari, može izazvati velika oštećenja kože.

Pišemo o najčešćim ’uradi sam’ sastojcima, kojima svojoj koži možemo naneti čak i povrede i objašnjavamo naučne razloge zbog kojih ih treba zaobilaziti u širokom luku.

 

Limun kao izvor vitamina C za posvetljavanje kože

Limunov sok zaista jeste bogat izvor vitamina C, i to njegovog najpotentnijeg oblika, askorbinske kiseline. Ali, je i izuzetno kisela sredina, sa pH vrednošću oko 2. Podsetimo, pH vrednost kože je u proseku oko 5. Ovaj izuzetno kiseli rastvor može da izazove brojne komplikacije, od blagih iritacija, pa do hemijskih opekotina na osetljivijim delovima kože.

Umesto toga, birajte serume sa askorbinskom kiselinom, koje ćete naći stabilizovane vitaminom E ili ferulinskom kiselinom. Ili neki drugi, mo#da manje potentan, ali stabilniji oblik vitamina C, koji se koristi u kozmetici.

Ukoliko imate osetljivu kožu, a želeli biste da se rešite fleka i ujednačite ten, niacinamid ili vitamin B3 je odličan izbor.

 

Soda bikarbona za čišćenje pora i protiv mitisera

Još jedan sastojak, koji drastično različitom pH vrednošću od vrednosti kože može izazvati iritacije.

Za razliku od limuna, soda bikarbona je bazno jedinjenje sa pH oko 9. Koža je kisela sredina, i baš taj kiseli zaštitni sloj (acid mantle) je važan u zaštiti kože od bakterija, virusa i kontaminenata. Smanjivanje pH vredsnoti kože supstancama kao što je soda bikarbona uklanjamo ovaj zaštitni sloj i narušavamo mikrobiom površine kože, koji je esencijalan za njeno normalno funkcionisanje. Ovo rezultira time da je koža podložnija infekcijama i upalama, pa će mitiseri biti najmanji problem.

Ukoliko imate problema sa mitiserima, fokusirajte se na redovno čišćenje, skidanje šminke i SPF. Kod prekomernog lučenja sebuma, ključno je održavati pore otvorenima, da bi on mogao izaći na površinu kože. To možete raditi blagim alfa ili beta hidroksilnim kiselinama, kao i fizičkim pilinzima.

 

Šećer i kafa kao piling   

Kada biste mogli da vidite zrnce šećera pod mikroskopom, definitivno vam ne bi palo na pamet da time tretirate osetljivu kožu lica. Šećer se sastoji od krupnih kristala oštrih ivica, koji, ukoliko se koriste kao piling, mogu da naprave sitne posekotine na koži lica. Vi to možda nećete primetiti, ali to su mesta gde je koža kompromitovana i otvara se prostor za ulazak bakterija i kontaminenata.

Ista je situacija i sa mlevenim zrncima kafe. Najbolje je da ih ostavite za delove tela gde je koža manje osetljiva i gde može da podnese grublju eksfolijaciju.

U formulacijama pilinga za lice se nalaze ulja, puteri i drugi emolijenti, koji drže piling čestice u suspenziji i olakšavaju klizenje preko površine kože. A i same šestice svojim oblikom su prilagođene koži, što znači da vrše fizičku eksfolijaciju, bez oštećivanja površinskog sloja.

 

Pasta za zube za isušivanje bubuljica

Nije zasigurno kada je ovaj trend započeo, ali neki najverovatniji razlozi mogu biti:

  • Mnoge formulacije pasti za zube su sadržale hemikaliju triklosan, koja je mogla da deluje kao baktericid i speči pogoršavanje upalnog procesa
  • Sastojci koji često mogu da se pronađu u pastama za zube su alkohol, soda bikarbona i hidrogen, koji isušuju, pa samim time mogu uticati na smanjivanje bubuljica
  • Mentol u pastama za zube pruža osećaj hlađenja i može privremeno smanjiti bol i otok

I dalje, pasta za zube nije dobar saveznik u borbi protiv bubuljica.  Triklosan izbegavaju sve odgovornije kompanije koje proizvode paste za zube, jer je otkriveno da negativno utiče na hormone štitne žlezde. Sledeći put kada kupujete pastu za zube, bacite pogled na sastav. Natrijum lauril sulfat (SLS), česti sastojak pasti za zube, je gruba hemikalija koja može izazvati senzitivizaciju kože.

Čak i ako uspete izbeći senzitizaciju, celokupna formulacija može isušiti lice svojom visokom pH vrednošću, što će se odraziti na nove upalne procese.

 

 

 Pažljivo birajte kozmetiku prilagođenu vašem tipu kože, čitajte sastave i budite konzistentni. Rezultati neće izostati!

5 1 glas
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
2 Komentari
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jelena
Jelena
8 meseci pre

Hvala na napisanom tekstu. ❤️

Za razliku od pojedinih tekstova sa istom tematikom, ovde ima dovoljno obrazloženja zašto tačno nije dobro naneti neku hranu/neke proizvode direktno na kožu i date su zdrave alternative, što mi još više znači za naredne odabire kozmetike.

Mirna Cerovic
Odgovor za  Jelena
8 meseci pre

Hvala puno na lepim recima!

Korpa
2
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x